Floroskopi
Dijital röntgen veya x-ray ve floroskopi bazı farklılıkları olsa da aynı teknolojiyi kullanır. X-ray ile statik yani hareketsiz görüntüler elde edilirken floroskopi vücut yapılarının x-ray kullanılarak gerçek zamanlı canlı videosunun elde edildiği bir görüntüleme yöntemidir.

Yaygın olarak yutma sorunları, yemek borusu, mide ve barsak hastalıklarında, kalp ve kan damarları içine kateter, stent ve benzerlerinin yerleştirilmesine, omurga ya da eklem içi enjeksiyonlara kılavuz olarak, kemik kırıklarında kemik uçlarının doğru sabitlendiğini değerlendirmede, yabancı cisimlerin yerinin saptanmasında kullanılır.

Çekiminiz türüne göre ayaktan ya da hastane ortamında yapılır. Non-invaziv, ağrısız, acısız bir yöntem olmakla birlikte eklem içi enjeksiyon, implant yerleştirme gibi işlemlerde hafif acı duyabilirsiniz. Böyle durumlarda lokal anestezi, sedasyon ve gerektiğinde genel anestezi ile konforunuz sağlanır.

Başlıca inceleme alanları:
  • Baryumlu özofagus, mide, barsaklar ya da kolon grafileri
  • Enteroklizis
  • Girişimsel radyolojik işlemler
  • Girişimsel nöroradyolojik işlemler
  • Miyelografi
  • Sistoüretrografi
Riskli midir ?

Diğer radyodiyagnostik yöntemlere kıyasla radyasyon maruziyeti biraz fazladır. Bu nedenle fayda-zarar yönünden değerlendirme yapılmalıdır.

Hamileyseniz ya da hamile olma olasılığınız varsa doğumsal anomali riski nedeniyle size bu çekim yapılamaz. Bu konuda hekiminizi bilgilendiriniz.

Bilinen kontrast madde alerjisi ya da böbrek yetmezliği ve diğer böbrek hastalığı durumlarında da çekim yapılamaz.

Nasıl hazırlanmalıyız ?

Öncelikle sizden bu incelemeyi isteyen hekiminizden; bu tetkikin neden istendiğinin, olası risklerininin ve tüm merak ettiğiniz soruların açıklanmasını isteyiniz.

Bazı çekimler, özellikle de barsak filmleri öncesinde size anlatılacak olan beslenme yöntemi ile barsaklarınızın temizlenmesi gerekir. Çekim gününde de lavman yoluyla barsaklarınızın tamamen boşalması sağlanır. Çekiminize aç olarak gelmeniz gerekmektedir. Sürekli kullandığınız ilaçlarınızı çok az miktarda su ile alabilirsiniz.

Vücudunuzun incelenecek bölgesine bağlı olarak soyunmanız ve kurumumuzca sizin için temin edilecek tek kullanımlık hasta önlüğünü giymeniz istenebilir.

Kemer, takı, diş protezleri, gözlük v.b. görüntüyü olumsuz etkileyecek şeyleri çıkarmanız gerekir.

Görüntülerin elde edilebilmesi için; incelenecek bölgeye bağlı olarak ağızdan, damar yoluyla, rektal yolla (makattan) ya da idrar sondası yoluyla kontrast madde kullanılır.

Bebek ve çocuk hastaların çekimlerinde çocuğu sakin ve hareketsiz tutabilmek amacıyla sedatif (sakinleştirici ilaç) verilmesi gerekebilir. Tetkiki isteyen hekiminiz sizi bu konuda bilgilendirecektir.

Çekiminiz sonrası:

Çekim işlemi bittiğinde özel önlem ya da bakım gerektiren bir durumunuz yoksa hemen günlük normal yaşamınıza dönebilirsiniz.

Eğer kontrast madde kullanıldıysa; bazı özel bilgilendirmeler yapılabilir ve kendinizi iyi hissedene kadar kısa bir süre gözlem altında tutulabilirsiniz.

Elde edilen görüntüleriniz uzman hekimlerimiz tarafından incelenerek yorumlanır ve raporlanır; size ya da isteyen hekiminize teslim edilir.

Sonuç raporlarınız ve görüntüleriniz, gerektiğinde erişebilmek için PACS sistemimizde dijital olarak saklanmaktadır.

PACS uygulamamız sayesinde, istemeniz halinde görüntüleriniz internet üzerinden farklı ülkelerdeki hekimleriniz ile de paylaşılarak konsültasyon hizmeti almanız sağlanabilir. .

Hızlı Randevu Formu

Kişisel bilgilerimin kullanılmasına ve iletişime geçilmesine izin veriyorum.