SIEMENS 3 TESLA
Manyetik Rezonans Görüntüleme güçlü manyetik alan (mıknatıs), radyo dalgaları ve özel yazılıma sahip gelişmiş bilgisayarlar kullanılarak vücut içinin yüksek çözünürlüklü görüntülenmesini sağlayan, ağrısız, non-invaziv, kesitsel bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Direkt x-ray grafileri (röntgen) ve bilgisayarlı tomografide (CT) olduğu gibi zararlı olabilecek iyonizasyon radyasyon kullanmayan bir modalitedir.

Bir MRI cihazı özel donanımlı bir odada, çok güçlü mıknatıslar içeren, iki ucu açık, silindir şeklinde bir tüp yapısındadır. En yüksek görüntü kalitesi mıknatısın merkezinde elde edildiğinden vücudun hangi alanı inceleniyorsa o alanın tüp içinde yer alması gerekir. Bu amaçla çekim başladığında hastanın üzerinde uzanır halde bulunduğu masa yavaşça hareket ettirilerek çekim yapılacak alanın merkeze alınması sağlanır. Görüntünün net ve kaliteli olması için çekim esnasında hastanın hareketsiz, sabit bir pozisyonda durması önemlidir.

MRI neredeyse tüm vücut ve bölümlerinin incelenmesine olanak sağlar ve bilgisayar ve özel yazılımlar aracılığıyla elde edilen görüntüler hastalıkların tanısı, tedavinin planlanması, ve daha önceki tedavilerin etkinliğinin değerlendirilmesinde önemli bilgiler sağlar. İyonizan radyasyon (x-ışını) kullanılmadığından sık görüntüleme ile izlenmesi gereken hastalıklarda öne çıkan bir görüntüleme modalitesidir.

Görüntülenmesi istenen alanın büyüklüğüne ve alınacak kesitlerin sayısına bağlı olarak yaklaşık 15-90 dakika süren bir işlemdir.

Çekim esnasında genel olarak nefesinizi tutmanız gerekmez. Bu sayede hareket kısıtlılığı, demans, işitme kusuru, vb sorunu olan hastalar için etkin bir çözümdür.

MRI eşliğinde çeşitli girişimsel işlemler uygulanabilir. Cihazlarımızın özelliği sayesinde alınan görüntüler sadece yatay kesitlerle sınırlı olmayıp, üç boyutlu (3-D) olarak da elde edilebilmektedir.

Daha parlak görüntüler elde edilebilmesi için hekiminizin isteğiyle damardan kontrast madde verilmesi gerekebilir.

Manyetik alan gücü yükseldikçe vücuttaki yağ ile suyun frekansları arasındaki fark açıldığından MR spektroskopi görüntülemede üstündür.

Fonksiyonel MRI, diffüzyon MRI ve arteriyel spin etiketleme gibi özel çekimler yapılabilir.

Özellikle nöroradyoloji alanında öne çıkmaktadır. Arteriyel spin labeling yöntemi ile kontrast madde verilmeden yapılan perfüzyon MRI ile beyin kanlanması hakkında bilgi sahibi olunabilir. Kontrast maddeye gerek kalmadığından çocuk hastalar için avantajlı bir tekniktir. Çözünürlüğü yükseltmek mümkün olduğu için kas-iskelet sisteminde çok küçük kıkırdak, kemik ve tendon lezyonlarını görme şansı artmaktadır. MRI nörografi ve pleksus incelemeleri başarı ile yapılabilmektedir:

Perfüzyon MRI ile beyin katlanmasına ek olarak kalp dahil çoğu dokunun ya da incelenecek bölgenin kanlanması (perfüzyonu) görüntülenebilir.

3 Tesla MRI kontrastlı ve kontrastsız MRI anjiyografilerde üstün özelliklere sahiptir. Prostatın multiparametrik görüntülemesinde en güncel ve isabetli yöntem olarak önemini sürdürmektedir.

Yağı daha iyi baskıladığı için karaciğer görüntülemelerinde önemli avantaj sunmaktadır. Meme MRI incelemelerinde büyük avantajları vardır. Yüksek sinyal gücü sayesinde çok küçük lezyonlarda dahi erken tanıya katkı sunar.

Kurumlarımızda bulunan 4 adet 3 Tesla MRI, en ileri güncel yazılım ve donanıma sahip cihazlarımız ile bu alandaki tüm gereksinimlere yanıt verebilmekteyiz.

Başlıca inceleme alanları:
  • Kemikler, eklemler, tendonlar ve bağlar
  • Karaciğer, safra kesesi ve yolları, böbrekler, dalak, pankreas, böbrek üstü bezleri
  • Meme
  • Rahim ve yumurtalıklar
  • Prostat bezi
  • Kan damarları
  • Lenf düğümleri
Riskli midir ?

Çekiminiz, ön hazırlıklarınız yapıldıktan sonra bu alanda eğitimli ve deneyimli radyoloji teknikerleri tarafından kontrol odasından bilgisayar aracılığı ile yapılır. Çekim teknikeri çekim esnasında sizi televizyon monitöründen görür ve intercom aracılığıyla sesli iletişim kurar.

Bu görüntüleme modalitesinde çok güçlü bir manyetik alan kullanıldığından çekim odasında bulunabilecek demir, çelik gibi malzemeler üzerine çok büyük bir çekim gücü uygulanır ve odada bulunabilecek bir tekerlekli sandalyeyi dahi hızla cihaz içine çekebilir. Deneyimli çekim görevlisi odaya girmeden önce sizi bu konuda aydınlatacak ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacaktır.

Nasıl hazırlanmalıyız ?
  • Öncelikle sizden MRI incelemesini isteyen hekiminizden; bu tetkikin neden istendiğini, olası risklerini ve tüm merak ettiğiniz soruların açıklanmasını isteyiniz.
  • Çoğu MRI çekimi öncesinde su içebilir, yemek yiyebilir ve kullanmakta olduğunuz ilaçlarınızı alabilirsiniz. Gerekli durumlarda önceden bilgilendirilirsiniz.
  • Randevunuza gelirken rahat, metal fermuar, ilik, düğme içermeyen giysiler tercih ediniz. Çekim için soyunmanız ve bu çekime uygun özellikte tek kullanımlık bir giysi (hasta önlüğü) giymeniz gerekebilir. Bunlar kurumumuz tarafından sağlanacaktır.
  • Üzerinizde veya yanınızda cep telefonu, takı, saat, bozuk para, anahtar, diş protezi, gözlük, işitme cihazı, tel içeren iç çamaşırı, peruk gibi şeyler bulundurmayınız.
  • Vücudunuzda kalp pili, insülin pompası, kulak içi implantlar, endoskopi kapsülleri, rahim içi cihaz (IUD) v.b. metal içeren cihazlar varsa çekim odasına alınamazsınız. Çekim ekibi bu konuda sizi önceden bilgilendirecektir.
  • Görüntüleme tekniği nedeniyle cihaz içindeyken yüksek sesler duyabilirsiniz. Bunu önlemek için kulak koruyucular kullanılabilir, sizi rahatlatacak bir müzik dinlemeniz sağlanabilir.
  • Böbrek, karaciğer, ve allerji gibi sağlık probleminiz varsa hekiminizi önceden bilgilendiriniz. Hekiminiz istese dahi böbrek yetmezliğiniz ya da alerjiniz varsa size kontrastlı çekim yapılamaz.
  • Fetüs üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi bildirilmese de özellikle gebeliğin ilk üç ayında zorunluluk olmadığı sürece kaçınılmalıdır. Gebeyseniz veya gebe olma olasılığınız varsa hekiminizi bilgilendiriniz.
  • Klostrofobisi (kapalı alan korkusu) olan hastalar için sedasyon, anestezi, müzik dinleme gibi çeşitli kolaylaştırıcı yöntemler vardır. Bu grup hastalar için açık MRI olarak adlandırılan seçenekler de vardır; ancak bu tür cihazlar ile elde edilen görüntülerin kalitesi tanı için yeterli olmayabilir. Merkezlerimizdeki cihazlarımız son teknoloji, tüp açıklğı geniş cihazlar olduğundan önemli bir sorun yaşamazsınız. Bir arkadaşınız, akrabanız veya bir görevlinin çekim esnasında size eşlik etmesine izin verilebilir.
  • Çocuklar çekim odasına genellikle ebeveynleri ile birlikte alınır. Eşlik eden bu kişiler de odaya girerken gereken koşulları sağlamalıdır.
Çekiminiz sonrası:
  • Çekim işlemi bittiğinde özel önlem ya da bakım gerektiren bir durumunuz yoksa hemen günlük normal yaşamınıza dönebilirsiniz.
  • Elde edilen görüntüleriniz uzmanlarımız tarafından incelenerek yorumlanır ve raporlanır, size ya da isteyen hekiminize teslim edilir.
  • Sonuç raporlarınız ve görüntüleriniz gerektiğinde erişebilmek için PACS sistemimizde dijital olarak saklanmaktadır.
  • PACS uygulamamız sayesinde, istemeniz halinde görüntüleriniz internet üzerinden farklı ülkelerdeki hekimleriniz ile paylaşılarak konsültasyon hizmeti almanız sağlanabilir.
  • PACS sistemi sayesinde film basım gereksinimi de en aza indirilmiştir. Bu özellik sayesinde filmsiz bir merkez olarak dünyamızın sürdürülebilirliğine de önemli katkı sunuyoruz.
MRI İleri Uygulamaları

Multiparametrik Prostat MRI

Fonksiyonel MRI (fMRI)

Dinamik Pelvis MRI ve MR Defekografi

Kardiyak (Kalp) MRI

Batın ve Alt Batın (Pelvis) MRI

Kranial (Beyin, Baş, Boyun) MRI

Manyetik Rezonans Anjiyografi (MRA)

MRI Enterografi

Prostat MRI
Hızlı Randevu Formu

Kişisel bilgilerimin kullanılmasına ve iletişime geçilmesine izin veriyorum.